Duurzaamheid in de Hotelsector: Yas Plaza Hotels Zet In op Upcycling in de Keuken

August 13, 2024

De hotelsector staat voor een grote uitdaging: hoe kan men duurzaamheid integreren in de dagelijkse bedrijfsvoering zonder in te boeten op kwaliteit en gastvrijheid? Yas Plaza Hotels, gevestigd op Yas Island in Abu Dhabi, biedt met hun nieuwe culinaire project een inspirerend antwoord. Het project, genaamd “Il Pane e’ Oro,” transformeert overtollig brood in handgemaakte pastagerechten, waarmee het hotel een belangrijke stap zet richting vermindering van voedselverspilling.

In veel hotelkeukens, waaronder die van Yas Plaza Hotels, wordt dagelijks veel voedsel verspild. Het overgebleven brood van buffetten en banketten is vaak een van de grootste boosdoeners. Chef Marco Gattone, werkzaam in het Italiaanse restaurant Filini Garden van het hotel, zag hierin een kans om duurzaamheid op een creatieve manier te bevorderen. In plaats van het brood weg te gooien, wordt het nu gebruikt als basis voor handgemaakte pasta.

Het proces begint met het zorgvuldig selecteren van het overgebleven brood, dat vervolgens in water wordt geweekt. Nadat het brood voldoende is verzacht, wordt het uitgeperst om overtollig vocht te verwijderen. Daarna wordt er bloem toegevoegd om het deeg voor de pasta te maken. Chef Gattone verwerkt het deeg vervolgens met de hand tot verschillende pastavormen, zoals gnocchi, om ervoor te zorgen dat elke portie voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen van het restaurant.