KLM en ZeroAvia plannen emissievrije demonstratievlucht met waterstof

August 06, 2024

ZeroAvia en KLM hebben aangekondigd te werken aan een demonstratievlucht met de emissievrije waterstofmotoren van ZeroAvia voor grote regionale turbopropvliegtuigen. Deze motoren gebruiken waterstof in brandstofcellen om elektriciteit te genereren voor de elektrische motoren die de propellers aandrijven, waarbij alleen waterdamp met een lage temperatuur als uitstoot vrijkomt. Onderzoek toont aan dat dit de klimaateffecten tot 90% kan verminderen vergeleken met traditionele kerosine-vluchten.

De eerste grote stap in dit project is een demonstratievlucht tussen twee luchthavens die in 2026 moet plaatsvinden. De teams werken momenteel aan het bepalen van de luchthavens, het aanvragen van vliegvergunningen, en het regelen van de levering van vloeibare waterstof en de benodigde tankinfrastructuur.

Deze samenwerking benadrukt KLM en ZeroAvia's inzet voor schonere vluchten en versnelt de ontwikkeling van waterstofvliegtuigen in de EU. KLM richt zich op duurzame operaties door geavanceerde technologieën zoals waterstof- en elektrische vluchten te ondersteunen, wat een van de drie kernstrategieën is voor de decarbonisatie van de luchtvaartsector. Daarnaast werken de onderhoudsteams van KLM en Air France samen met ZeroAvia om de benodigde expertise te ontwikkelen voor het onderhoud van waterstofbrandstofcellen in vliegtuigen.

foto@nieuws.klm.com