Voortbestaan Luchthaven Antwerpen Veiliggesteld met Aangepaste Openingstijden

August 16, 2024

De luchthaven van Antwerpen blijft ook in de toekomst operationeel, nu de Vlaamse minister van Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie, Zuhal Demir, een nieuwe omgevingsvergunning voor onbepaalde duur heeft verleend. Dit betekent dat het kleine stadsvliegveld behouden blijft, zij het met enkele belangrijke aanpassingen in de operationele voorwaarden.

Aangepaste Openingstijden:
Vanaf juni 2025 worden de openingstijden van de luchthaven ingekort. Waar vluchten nu nog vanaf 6.30 uur mogelijk zijn, zal dat vanaf volgend jaar pas vanaf 7.00 uur zijn. Dit heeft met name gevolgen voor TUI fly, de grootste gebruiker van de luchthaven, die momenteel regelmatig vluchten net na half zeven laat vertrekken. De sluitingstijd blijft ongewijzigd op 23.00 uur.

Strengere Voorwaarden:
Naast de aangepaste openingstijden zijn er ook andere voorwaarden aangescherpt. Zo zullen er op zaterdag na 14.00 uur geen piloten-trainingsvluchten meer plaatsvinden. Verder is het maximumaantal vliegbewegingen per jaar vastgesteld op 4.745 lijnvluchten, 18.762 zakenvluchten, 16.000 trainingsvluchten en 7.112 overige vluchten. Daarnaast wordt er een geluidsmuur geplaatst bij een basisschool in de buurt om de overlast voor omwonenden te beperken.